Nog nooit waren de huizenprijzen zó hoog


Koopwoningen waren in mei duurder dan ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster stegen de huizenprijzen tot boven de piek van augustus 2008. Dat was tot nu toe het hoogste niveau ooit voor de huizenprijzen, aldus het AD.

Stijging
De prijzen stegen in mei bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. In april gingen de huizenprijzen op jaarbasis ook al met bijna 9 procent omhoog. Sinds het dieptepunt in juni 2013 is sprake van een stijgende trend. Een woning kostte vorige maand circa 28 procent meer dan toen.

In mei werden in totaal 18.237 woningen verkocht, bijna 2000 meer dan een maand eerder. De totale waarde van de in mei verkochte woningen bedroeg bijna 5,2 miljard euro. In de eerste vijf maanden van het jaar verruilden 86.609 woningen van eigenaar, 6,5 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Vertrouwen
De hoge huizenprijzen zorgen wel voor een dalend consumentenvertrouwen op de woningmarkt.  Ook het krappe aanbod en de strenge regels voor huizenkopers zorgen voor een lichte afname van het vertrouwen.

VEH
Volgens de VEH verwacht ruim een derde van de Nederlanders dat het steeds moeilijker zal worden om een eigen huis te kopen en vindt ruim een kwart dat het nu een ongunstig moment is om een woning te kopen. De vereniging stelt dat het vertrouwen in de huizenmarkt nu al een halfjaar licht aan het dalen is. Ondanks die trend is ruim een derde van de Nederlanders van mening dat het nog steeds een gunstig tijdstip is voor het kopen van een huis, met name vanwege de lage hypotheekrente.

Huisprijs té hoog?
Ondanks dat het aantal verkopen deze maand met 2000 woningen gestegen is, vindt 71 procent van de Nederlanders toch dat de huizenprijzen té hoog zijn geworden, volgens de Opiniemeters. Slechts 15 procent van de Nederlanders vindt dat de huizenrijzen (nog) wel kunnen.
Laten we hopen dat de huizenprijzen niet nog meer gaan stijgen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.140 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.


 

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.