NS start proef treinreizen met bankpas


NS start deze maand met het testen van reizen met de pinpas in plaats van via de ov-chip. De proef gaat een half jaar duren en vindt plaats op het traject Den Haag-Leiden, aldus het AD.

Verandering
In diverse andere landen is het al mogelijk om met de bankpas in- en uit te checken in het openbaar vervoer. In de Londese metro zijn zo al meer dan een miljard ritjes gemaakt. Ook in Nederlanders willen vervoerders, waaronder NS, inchecken met de bankpas mogelijk te maken. ,,Reizen met de bankpas of creditcard is een logische keuze,” stelt NS-woordvoerder Hessel Koster.

Testen
Om de technologie te gaan testen zoekt NS vanaf maandag maximaal duizend reizigers. De deelnemers moeten over een contactloze bankpas van ABN Amro, ING, Rabobank, SNS beschikken. Een door Mastercard of Visa uitgegeven creditcard is eveneens goed. De proef start vervolgens eind januari.

Nieuwe technologie
In- en uitchecken met de bankpas mag simpel klinken, dat is het bepaald niet. Het vergt een totaal nieuwe technologie. In het huidige systeem van reizen op saldo staat alle info - persoonlijke gegevens, reissaldo, waar je hebt ingecheckt - op de OV-chipkaart zelf. ,,Het is eigenlijk een slim kaartje met een dom paaltje,” legt Koster uit. Bij reizen op de bankpas dient de pinpas slechts ter identificatie en is de pas dom en de paal slim.

Eigen pinpas
Het lijkt een prima idee te zijn, je hebt immers je bankpas eigenlijk altijd bij je en het zorgt waarschijnlijk voor veel meer gemak om met het openbaar vervoer te gaan. Dit vinden 50 procent van Nederlander ook, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Zij vinden dat in- en uitchecken in het openbare vervoer met je eigen pinpas in plaats van een OV-chip een goed idee is. Ongeveer 30 procent van Nederland geeft echter aan dat het hen geen goed idee lijkt. Zij zien het niet zitten om hun eigen pinpas voor dergelijke zaken te gebruiken.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.845 deelnemers mee

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.