Oplichting via Whatsapp stijgt explosief


Een familielid, vaak een zoon of dochter, die je benadert op WhatsApp met een nieuw telefoonnummer en dringend geld nodig heeft. Na een lang gesprek trappen veel mensen hier toch in en maken geld over. De Fraudehelpdesk ziet een explosieve toename van dit soort oplichting. Was de schade in 2016 nog iets meer dan €4000, vorig jaar was het al bijna €260.000, blijkt uit jaarcijfers van de Fraudehelpdesk, aldus het AD.

Gewiekst
Oplichters gaan behoorlijk gewiekst te werk, vertelt woordvoerster Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk. „Ze benaderen je met een profielfoto van het familielid dat ze nadoen en hebben ook gelet op hoe jullie elkaar aanspreken. Er gaan meestal ook behoorlijk lange gesprekken vooraf aan een verzoek om geld.” De informatie hiervoor komt bijvoorbeeld van Facebook.

Schade
De schade is fors. Gemiddeld twee- tot drieduizend euro per slachtoffer. Kreeg de Fraudehelpdesk in 2017 nog 47 meldingen, vorig jaar waren dat er al 654. De meeste gevallen van (poging tot) oplichting vonden in december plaats. Half oktober stond de teller nog op 167, een maand later was dit al 381 en in december kwamen er nog een 273 bij. De oplichters worden dus steeds actiever.

Fraude voorkomen
Een tip om de oplichting te voorkomen, is door altijd contact op te nemen met de persoon die je benadert via het nummer dat je kent. Meestal is de telefoon namelijk helemaal niet kapot en weet dit echte familielid nergens van.

Innoverende fraude
De wijze van oplichting blijft zichzelf ontwikkelen. Met elke nieuwe trend en ontwikkeling lijken criminelen nieuwe dingen te bedenken om mensen geld afhandig te maken. Met deze vorm van identiteitsfraude lijken ze dus weer een ‘goede’ nieuwe manier gevonden te hebben. Gelukkig trappen naar verwachting niet veel mensen in deze vorm van bedriegen. Ongeveer 85 procent van Nederland geeft aan waarschijnlijk niet of zeker niet in deze val te trappen als de situatie zich voordoet, blijkt uit onze Opiniemeters poll. Slechts 7 procent denkt hier echter wel in te trappen, hopelijk zijn deze mensen dankzij deze poll gewaarschuwde personen voor in de toekomst.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 4.787 deelnemers mee.​

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.