Opnieuw filmen omstanders reanimatie: ‘Hulp verlenen wordt onmogelijk gemaakt’


Weer is de politie gehinderd door filmende omstanders tijdens een reanimatie. Agenten vinden het onbegrijpelijk. Het Rode Kruis hoopt dat mensen bewust worden van de impact van het filmen, aldus het AD.

Paniek
Een 77-jarige man moest gistermiddag rond half zes worden gereanimeerd en zat op dat moment in de tram. Volgens de politie ontstond er paniek in de tram. Hoewel hulpdiensten snel ter plaatse waren, werd het levensreddende werk ze bijna onmogelijk gemaakt doordat mensen helemaal opgingen in hun foto- en filmactiviteiten, schrijft de politie op Facebook.

Verzoek
Bizar genoeg stopten mensen niet op verzoek van de agenten. ,,Zelfs nadat wij mensen fysiek aan de kant hadden geduwd, nam snel iemand anders de vrijgekomen plek in”, schrijft de politie. De hulpverleners hopen dat de omstanders zichzelf nog eens achter hun oren krabben en zich indenken hoe het is als een naaste van hen op die manier wordt gefilmd, schrijft de politie.

Het is bij lange na niet de eerste keer dat omstanders van een reanimatie of ongeval hun mobieltje erbij pakken om de boel te filmen, tot grote ergernis van de de hulpverleners.

Verbod
Overigens is de situatie in Duitsland anders: daar is het verboden om hulpbehoevenden zonder hun toestemming te fotograferen of te filmen. De boete daarvoor kan oplopen tot duizend euro.

Nederland
Is zoiets ook mogelijk in Nederland? Een fikse boete voor het filmen van hulpbehoevende mensen zou in ieder geval zeker afschrikken. Als het aan Nederland ligt, dan geeft 80 procent aan dat het in ons land ook verboden zou moeten worden om hulpbehoevende zonder toestemming te fotograferen of te filmen, aldus onze Opiniemeters poll. Slechts 8 procent geeft aan niet zoveel in dit idee te zien.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.257 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.