Ouders gluren massaal op mobiel van hun kind


Ruim 80 procent van de ouders houdt in de gaten wat hun tiener online uitspookt. De helft controleert zelfs het mobieltje van hun kind blijkt uit een nieuwe studie, aldus het AD.

GPS
Ouders gaan ver in het uitzoeken wat hun kind precies op internet doet. Ze kijken mee over de schouder van hun zoon of dochter als die online is, ze checken appjes en sociale media, blokkeren bepaalde inhoud, weigeren apps of games te kopen omdat hun kind hier nog te jong voor is én een op de vijf ouders volgt wel eens de locatie van zijn kind via gps.

Veilig internetgebruik
Bovenstaande blijkt uit een onderzoek onder ruim tweeduizend ouders en tieners van 12 tot 17 jaar oud, uitgevoerd door Safer Internet Centre Nederland. Dit platform werkt onder meer samen met Mediawijzer en vraagt vandaag, tijdens de internationale Safer Internet Day, aandacht voor veilig internetgebruik onder jongeren.

Geweld
De ondervraagde ouders zijn bang dat hun kind stuit op beelden waar het nog niet aan toe is, zoals porno, geweld of zelfmoordfilmpjes. Andere reden voor het spieken is de vrees dat hun kind wordt opgelicht, gepest of lastiggevallen.

Digitale kettingbrieven
Waar ouders – ondanks al hun waarschuwingen en controles – vaak geen weet van hebben, zijn de digitale kettingbrieven die hun kinderen krijgen, blijkt uit de studie. Een derde van de tieners ontving zo’n ‘horror-appje’. Hierin wordt gedreigd met de dood wanneer de ontvanger geen geld overmaakt of de berichtjes niet doorstuurt. 

Onveilig
Er heerst dus een gevoel van digitale onveiligheid bij veel ouders, en daarom hebben ze graag toezicht op wat er speelt bij hun kinderen. Uit onze Opiniemeters poll blijkt dat 46 procent van Nederland het meer dan normaal vindt dat ouders hun tieners te allen tijde in de gaten kunnen houden. Echter vindt niet iedereen dit zo vanzelfsprekend. 33 procent van de deelnemers geven namelijk aan dat ze ouderlijk toezicht tot ongeveer 16 jaar wel normaal vinden, maar dat boven die leeftijd de tieners zelf regie hebben. Slechts 4 procent is het hier niet mee eens en geven aan dat ze deze vorm van ouderlijke toezicht niet normaal vinden.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 3.162 deelnemers mee

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.