Politie straft agenten voortaan altijd bij discriminatie, mogelijk volgt ontslag


De politie wil strenger optreden tegen politieagenten die racistisch gedrag jegens hun collega's vertonen. Voortaan volgt op discriminatie binnen de organisatie altijd een sanctie, meldt NRC naar aanleiding van een verklaring namens tachtig vooraanstaande politiefunctionarissen.

Uit de Gezamenlijke verklaring tegen racisme en discriminatie komt naar voren dat ontslag dreigt voor agenten die zich racistisch gedragen tegenover collega's. Tachtig hoge politiefunctionarissen stelden deze verklaring eind vorige week op tijdens een strategisch topoverleg op de Veluwe.

In de verklaring schrijven zij: "Wij willen de 'politie voor iedereen' zijn. En ja, dat gaan we beter doen. Maar wie de grens overgaat, zal dat altijd voelen. Daar hoort altijd een sanctie op te volgen. Altijd. En daar waar nodig volgt ontslag."

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer is verantwoordelijk voor het diversiteitsbeleid en licht de verklaring in gesprek met NRC toe. Volgens haar is de tijd voorbij dat racistische agenten na "een goed gesprek" met hun leidinggevende weer verder konden. "Excuses, zoals dat het gebeurde onder het mom van werkdruk en stoom afblazen, gaan niet meer op."

"Discrimineren, racistisch gedrag, buitensluiten: het moet altijd consequenties hebben", zegt Huyzer. "Het betekent niet dat altijd ontslag volgt, maar het is wel het uitgangspunt vanwaaruit we de schending beoordelen."

De directe aanleiding zou de documentaire De Blauwe Familie zijn. Daarin zeggen zes klokkenluiders dat agenten gediscrimineerd, buitengesloten en gepest worden. Ook bleek dat het voor agenten niet veilig voelde om deze problemen aan te kaarten.

Bron: NU.nl

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 43 procent het eens is met de stelling: ''Agenten moesten eerder bestraft worden voor racisme”. 12 procent is niet eens met de stelling en 45 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 6.957 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.