Straf voor selfie met Memphis? ‘Amin bedoelde het grappig, maar het kan écht niet’


Een dikke boete en een stadionverbod, of laten gaan? De KNVB zit in zijn maag met de 13-jarige Amin Aktaou, die zaterdagavond in Eindhoven het veld op rende voor een selfie met Oranje-vedette Memphis Depay. ,,Het gevaar van copycat-gedrag is groot.” Aldus het AD.

Het is de laatste speelminuut van Nederland-Montenegro (4-0) als de Amsterdamse Amin zijn kans schoon ziet. Voor het oog van zijn moeder en miljoenen tv-kijkers glipt het 13-jarige mannetje over de reclameborden en sprint in rechte lijn naar Memphis Depay. De spits, met twee goals man van de avond, doet niet moeilijk: hij poseert en geeft hem vervolgens een vriendelijke duwtje richting de zijlijn. Als de scheidsrechter het duel enkele minuten later affluit, rennen nog meer kinderen en volwassenen het veld op. ,,Iedereen wil een shirt of een foto”, zegt commentator Jeroen Grueter op bedenkelijke toon. ,,Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Zondag is Aktaou op zijn voetbalclub de held van de dag en vragen teamgenoten hém om een selfie. Op het Jeugdjournaal en later aan tafel bij Humberto doet hij in geuren en kleuren zijn verhaal. Het leidt tot ergernis op sociale media. ,,Te dom voor woorden dat dit jong een podium krijgt”, schrijft een voetballiefhebber. ,,Dadelijk word dit de nieuwe rage.” Een ander vindt dat er met twee maten wordt gemeten. ,,Een volwassen man mag dit ook niet.”

Slecht gedrag

Theo Pouw, voorzitter van Supportersclub Oranje, ergert zich eveneens groen en geel aan alle publiciteit voor Amin. ,,Hoe leuk en lief bedoeld ook, dit is slecht gedrag dat we niet moeten tolereren, de media ook niet. Na afloop zag je meteen allerlei anderen hetzelfde doen. Als supportersclub zijn we hier hoogst ongelukkig mee. Geef Amin dus een strafje en stuur hem naar Bureau Halt.”

Harrie Timmermans, voorzitter van Supportersvereniging PSV, wijst op de jaren 80 toen hoge hekken in veel voetbalstadions het veld omringden. ,,Stadions leken wel een soort Alcatraz, voor ons supporters was dat een doorn in het oog. We hebben er jaren voor geknokt om die hekken weg te krijgen.”

Timmermans gruwelt van de gedachte dat de omheining terugkomt. ,,Zonder hekken voetballen lukt alleen als we de veiligheid van de spelers kunnen garanderen en supporters netjes op de tribune blijven.” Het is de reden dat zijn eigen PSV naast een stadionverbod liefst 15.000 euro boete heeft staan op overtreding daarvan, stelt hij. ,,Het is een kwestie van high trust, high penalty. Dat werkt prima, we kennen nooit incidenten.”

Stadionverbod

De vraag is nu wat er met de 13-jarige Amin moet gebeuren. De KNVB zit met het voorval in zijn maag en wikt over een boete en/of stadionverbod, zegt woordvoerder Bram Groot. ,,Het is een lastige situatie. Natuurlijk bedoelde Amin het grappig, maar het kan écht niet dat mensen het veld betreden.”

Mocht er een geldstraf volgen, dan komen Amin en zijn ouders overigens nog vrij goed weg. De kwalificatie-match werd weliswaar in Eindhoven gespeeld, maar valt onder auspiciën van de KNVB”, meldt Groot. ,,En dus gelden onze standaardvoorwaarden.” De maximum boete daarin bedraagt ‘slechts’ 450 euro. 

Wat PSV-supportersbaas Harrie Timmermans betreft komt Amin er met een flinke waarschuwing van af. ,,Hier was geen sprake van een veiligheidskwestie, dit is jeugdig kattenkwaad.” Hij trekt de vergelijking met kampioenwedstrijden van voetbalclubs. ,,De blijdschap bij supporters is dan regelmatig ook zo groot dat ze na afloop massaal het veld betreden. Die mensen ga je ook niet allemaal een stadionverbod of een boete geven.”

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.