Vier actiegroepen bij landelijke intocht Sinterklaas


Zaanstad heeft afspraken gemaakt met vier groepen demonstranten die zaterdag willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas. Twee actiegroepen zijn voor en de twee andere tegen Zwarte Piet. Wie wil demonstreren kon dat tot woensdag laten weten, aldus het ANP.

Voor- en tegenstanders
De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) zegt met tientallen betogers aanwezig te zijn om Zwarte Piet een hart onder de riem te steken. De andere groep voorstanders heet 'Demonstratie Voor Zwarte Piet Nationale Intocht Zaandam'.
Bij de tegenstanders gaat het om de vooralsnog onbekende Opinnzwawidi en 'Inclusief Sinterklaasfeest Zaanstad'.

Burgermeester Hamming
Burgemeester Jan Hamming nodigde mensen die willen betogen eerst uit voor een gesprek. "De landelijke intocht van Sinterklaas is een evenement voor kinderen. Hun rechten vormen het uitgangspunt bij de maatregelen die we met de politie en het Openbaar Ministerie nemen om een ongestoord, feestelijk en veilig verloop van de intocht te waarborgen," aldus de gemeente.

Route
Langs de route worden twee vakken ingericht waar mag worden gedemonstreerd. Ze liggen ver uit elkaar: een op de Lagedijk en een aan de Leeghwaterweg. Zaanstad wil zo confrontaties voorkomen.

Moet het verboden worden om te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas?
Deze vraag hebben wij aan de leden van Opiniemeters voorgelegd. Een zéér grote groep (ongeveer 85%) vindt dat het verboden moet worden om te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas. Slechts 10% van de Opiniemetersleden vindt dat demonstreren, ook tijdens de intocht, gewoon zou moeten kunnen.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 9.436 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

 ©MarkDB

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.