Vijf maanden cel voor drogeren met naald: eerste bewezen geval in Nederland


De 31-jarige Georgiër Levan V. moet vijf maanden de cel in voor mishandeling, omdat hij in juni op een festival in Den Haag een vrouw heeft geprikt met een naald. Het Openbaar Ministerie (OM) had drie maanden geëist.

Het is de eerste en voor zover bekend enige 'needle spiking'-zaak in Nederland. Eerder was er nog geen bewijs gevonden dat op die manier werd geprobeerd mensen te drogeren.

De vrouw werd draaierig, maar raakte niet buiten bewustzijn. De verdachte, die ter plekke werd aangehouden, had een injectiespuit bij zich met daarin restanten van een substantie. Na onderzoek bleek de naald stoffen te bevatten die voorkomen in cocaïne, heroïne en versnijdingsmiddelen.

Meerdere getuigen zagen de 31-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats op het festival meerdere mensen prikken met een injectienaald. V. werd vervolgd voor één incident. Bij deze vrouw is door de medische dienst een rood puntje op haar been gevonden. Volgens de medische dienst ging het "vrijwel zeker" om een prikgaatje. Ze is naar het ziekenhuis gebracht.
Dit wordt bedoeld met het zogenoemde 'needle spiking'

    We spreken van 'needle spiking' als je tijdens het uitgaan bent gedrogeerd met een naald.
    Het Trimbos-instituut zegt dat er ook andere oorzaken kunnen zijn wanneer je je tijdens het uitgaan niet lekker voelt.
    "Vooral als je ziek bent, vermoeid, ongesteld of last hebt van stress, dan kan alcohol best wel verkeerd vallen en kunnen de effecten lijken op die van drugs", zegt het instituut.

V geeft bezit spuit toe, maar ontkent prikken

V. erkent dat hij een spuit bij zich had, maar benadrukt dat hij daar nooit iemand mee heeft geprikt. Hij had last van kiespijn en had daarom naar eigen zeggen de spuit bij zich. "Ik word beschuldigd van iets wat ik niet heb gedaan."

De officier van justitie spreekt van "een ernstige inbreuk van de lichamelijke integriteit". Ze vindt dat een "duidelijk signaal" moet worden gegeven en eist daarom een onvoorwaardelijke celstraf.

De rechtbank legde dus een zwaardere straf op dan de drie maanden die het OM had geëist. "De rechter vindt het een nog ernstigere mishandeling dan de officier", licht een woordvoerder van het OM toe.

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 51 procent het eens is met de stelling: ''5 maanden celstraf voor het drogeren met een naald is een goeie straf”. 37 procent is niet eens met de stelling en 13 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 15.693 deelnemers mee.

BRON: Nu.nl

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.