Vrouwen zijn niet minder grappig dan mannen, maar gebruiken humor anders


Voor het antwoord op de vraag waarom mensen humor hebben moeten we miljoenen jaren terug, naar de tijd dat mensen nog op apen leken. De wetenschappelijke consensus is dat humor voortkomt uit speelgedrag.

Later kreeg humor ook een andere functie: het vergrootte de saamhorigheid. „Als apen vlooiden we elkaar om affiniteit te tonen, maar met toenemende aantallen werd dat onpraktisch. Humor en lachen kwam daar als sociaal smeermiddel voor in de plaats’’, aldus het AD.

Aanstekelijk
Volgens de humoronderzoeker is dit miljoenen jaren later nog steeds merkbaar. Als we mensen horen lachen is dat aanstekelijk en ontstaat er vaak een groepssfeer.

Humor maakte het voor onze verre voorouders ook makkelijker om conflicten op te lossen. Met humor kun je moeilijke boodschappen op een zachte manier brengen en op die manier conflicten vermijden. Het helpt bij meer lastige zaken en kan van pas komen bij tegenslagen. Daarvan komen we er in ons leven heel wat tegen. Grappen helpen om ellende te relativeren en de zonnige kant van het leven te zien.

Medicijn
Volgens Strick is het dan ook niet vreemd dat vooral mensen die van nature gedeprimeerd zijn of een lastige jeugd hebben gehad veel humor hebben. „Die hebben ze hard nodig om met die narigheid en trauma’s om te gaan. Humor is in zekere zin het medicijn.’’

Mannen zijn van nature grappiger dan vrouwen, zo wordt vaak gedacht. Maar volgens Strick klopt dat beeld niet. „Vrouwen zijn niet minder grappig dan mannen, maar gebruiken humor op een andere manier. Mannenhumor is sarcastisch, waarbij ze elkaar plagen en vliegen afvangen. Bij vrouwen wordt humor gebruikt om verbinding te krijgen met anderen.

Als mannen en vrouwen samenkomen, zijn het vaak de mannen die grappen vertellen en de vrouwen die lachen. Volgens Strick is dat een cultureel aangeleerd patroon. „Ik verwacht met de toenemende emancipatie van vrouwen dat dit gaat veranderen en vrouwen hun grappige kant vaker laten zien.’’
 

Iedereen heeft gevoel voor humor
Er wordt soms gedacht dat vrouwen minder gevoel van humor hebben. Het bovenstaande artikel bewijst hier het tegendeel. Vrouwen zijn, volgens wetenschappelijke onderzoeken, niet minder grappig dan mannen, maar ze gebruiken humor op een andere manier. Nu is de vraag of de bevolking het hier wel mee eens is. We hebben het de mensen gevraagd via een poll op Opiniemeters. Hieruit blijkt dat het overgrote deel van de bevolking (45 procent) vindt dat mannen en vrouwen beide gevoel voor humor hebben. Een groot deel van de bevolking vindt echter wel dat mannen meer gevoel voor humor hebben dan vrouwen. Frappant is dat de mensen van hun eigen geslacht zichzelf het grappigst vinden. Van de stemmen voor mannen is 74 procent mannelijk en van de stemmen voor vrouwen is 72 procent vrouwelijk. Het kleinere deel van de bevolking (12 procent) heeft echter geen idee of heeft geen mening.

Over dit onderzoek
Aan deze Opiniemeters poll deden 13524 deelnemers mee.

Na de vragenlijsten van Opiniemeters, waarbij respondenten geld verdienen en mogelijk prijzen winnen met het invullen van vragenlijsten, wordt ze gevraagd om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.