Ze werken zich altijd in het zweet om anderen te helpen, vandaag is het hun dag


Verpleegkundigen stonden maar één keer in het zonnetje: in maart 2020, toen corona om zich heen greep, ziekenhuizen volliepen, wij ons geen raad wisten en onze handen stuk klapten voor hun inzet en passie. Ondertussen zingt niemand ze meer toe. Donderdag, op de Dag van de Verpleging, moeten ze zelf de slingers ophangen. ,,De mensen hebben nu zulke korte lontjes.”   Bron: AD

,,Mijn tante is mijn rolmodel”, vertelt Linda Hertogh (28). Ze is senior verpleegkundige op de afdeling hartchirurgie van het Erasmus MC, waar ze bijna zes jaar werkt. ,,Je dienstbaar en zorgzaam opstellen, dat heb ik altijd erg in haar bewonderd.” 

,,Het ziekenhuis is mijn plek. Dat complexe en acute, die professionele setting. Toen ik na mijn opleiding begon dacht ik wel: ik heb nog veel te leren. Maar ik was niet de enige. Hier ben ik thuis. Het Erasmus MC wordt gekenmerkt door de vele young professionals die er werken. Wat aantrekt, is dat het hier constant in beweging is en dat er zoveel carrièreperspectief is.”

,,Je merkt dat we steeds meer collega’s tekortkomen. We moeten zuinig zijn op onze verpleegkundigen. Wij werken er niet alleen omdat de zorg een roeping is. Mijn generatie wil in zichzelf investeren, geld verdienen, mooie dingen doen, zich verder ontwikkelen.”

,,Kijk verder dan het aantal bedden en de ‘poppetjes’ die erbij nodig zijn. Om verpleegkundigen te behouden, is persoonlijke aandacht echt van belang. Een collega die in verwachting is van een kind, heeft andere dingen nodig dan een collega die toewerkt naar het pensioen.”

Resultaten onderzoek
We hebben het de mensen via een poll op Opiniemeters gevraagd. Hieruit is gebleken dat 83 procent het eens is met de stelling: ''Er moet meer aandacht besteed worden aan verpleegkundigen.”. 10 procent is niet eens met de stelling en 7 procent heeft er geen mening over. 

Aan deze Opiniemeters poll deden 6.200 deelnemers mee.

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.