Zonnestudio's moeten dicht blijven van rechter


De zonnestudio’s blijven voorlopig op slot. De overheid mocht de keuze maken om die sector gesloten te houden toen ze eind februari enkele coronamaatregelen versoepelde. Dat heeft de kortgedingrechter in Den Haag beslist. Aldus het AD.

De zonnestudiobranche had in het kort geding heropenstelling geëist en vergeleek zich met contactberoepen als kappers en schoonheidssalons die wel groen licht kregen om open te gaan. Branchevereniging Samenwerking Verantwoord Zonnen (SVZ) claimde verder dat de sector veilig open zou kunnen. Er is volgens SVZ nauwelijks contact nodig tussen personeel en bezoekers van een zonnestudio. ,,Klanten gaan in een gesloten cabine alleen naar binnen en er is dus absoluut geen contact met klanten en het personeel. De lucht in de zonnestudio’s wordt honderd keer per uur gereinigd”, zei SVZ-voorzitter Huib van Heest eerder.

Dat doet volgens de rechter echter niet ter zake. De staat moet keuzes maken omdat er niet te veel tegelijk kan worden versoepeld. Bovendien kan het in de zonnestudio wel veilig zijn, maar leiden extra openstellingen ook tot meer verplaatsingen en dus ook tot meer risico’s.

De brancheorganisatie van zonnestudio’s is niet de eerste die via een kort geding heropening hoopte af te dwingen.  Eerder stapten de horeca en de detailhandel al naar de rechter, maar ook die sectoren kregen nul op het rekest. 

De studio's zijn sinds medio december dicht, maar vinden dat niet terecht. Ze zeggen dat ze goed in staat zijn om coronaregels na te leven, doordat ze bijvoorbeeld op afspraak werken en doordat elke zonnebank in een aparte ruimte staat. Ook waren de bedrijven er verbaasd over dat bijvoorbeeld schoonheidssalons en kapperszaken wel open mochten, maar de studio's niet, omdat ze zijn aangemerkt als 'publieke plaats'.

De SVZ besloot daarom begin maart om naar de rechtbank in Den Haag te stappen. Die oordeelde donderdag echter dat de sluiting van de studio's in stand moet blijven. Volgens de rechter heeft het kabinet "een grote mate van (beleids)vrijheid bij het nemen van maatregelen ter bestrijding van de pandemie".

De Staat mag daarom kiezen om bijvoorbeeld kappers wel te openen en zonnestudio's niet. "Dat in zonnestudio's (relatief) veilig kan worden gewerkt, betekent niet dat daarom tot openstelling moet worden overgegaan", aldus de rechter in een toelichting. "Een openstelling van de zonnebranche leidt hoe dan ook tot meer contactmomenten en meer reisbewegingen en daarmee tot het risico op meer besmettingen en een verdere verspreiding van het virus."

Over de auteur

Opiniemeters is bedacht en gestart door Mark. Tijdens zijn studie voerde hij zijn eerste onderzoekjes uit. Inmiddels is dit avontuur uitgegroeid tot één van de grotere onderzoekspanels van Nederland. Panelleden geven hun mening over allerlei onderwerpen. Jaarlijks voert hij met een klein hecht (vrienden) team honderden onderzoeken uit. Aandacht voor onze leden staat hierbij altijd centraal. Daar doen we het allemaal voor!


Opiniemeters maakt gebruik van cookies. Door gebruik te maken van deze website of door hiernaast op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden.